Spring naar bijdragen
Noah

Wie heeft er ervaring met aften?

Aanbevolen berichten

Heeft er iemand ervaring met aften? Een vriendin van mij en ikzelf hebben er regelmatig last van. Het is best een pijn en vervelend gevoel.

Soms heb ik het op de binnenkant van mijn wangen en soms op mijn tandvlees en ook wel eens op mijn lippen.

Ik kan er af en toe zoveel last van hebben dat ik dan niet eens normaal kan eten.

Zie foto:

99D532D9-12D8-4B12-8B4D-BC6C7B256424.jpeg.thumb.jpg.4f5f3964d8e411d7ac99897bac4ea3fe.jpg 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Die zijn heel erg irritant inderdaad! Voor zo ver ik weet zijn ze niet gevaarlijk, maar het is zeker niet fijn om er eentje (of meerdere) in je mond te hebben. Nu heb ik er in het verleden helaas ook last van gehad, maar dat betekent gelukkig wel dat ik jou met enige informatie verder kan helpen op dit gebied!

Om te beginnen zijn er verschillende manieren om het krijgen van aften te voorkomen. De meest voorkomende oorzaken van dit verschijnsel hebben namelijk te maken met je gebit en met algemene hygiëne. Zorg er dus voor dat je geregeld je tanden poetst, al moet je tegelijkertijd niet te hard poetsen, want dat kan schijnbaar ook een oorzaak zijn. Verder kan het in principe komen door een niet goed passend kunstgebit, al is dat natuurlijk niet de meest voorkomende reden. Indien je altijd netjes je tanden poetst, flost, mondwater gebruikt en ga zo maar door dan kan het eventueel nog aan een infectie of een virus liggen, of aan een reactie op een bepaald type medicijn. In het laatstgenoemde geval kan je beter even contact opnemen met je huisarts of tandarts.

Wanneer je eenmaal een of meerdere aften in je mond hebt dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Ze zouden binnen 1-2 weken volledig moeten verdwijnen... Zo niet dan moet je zeker weten naar de dokter of naar de tandarts. Maar er zijn ook middeltjes voor om ze snel te laten verdwijnen. Ik was ooit op vakantie in Italië en toen kreeg ik van een lokale apotheker een middeltje genaamd 'bonjela' dat ik direct op de aft moest aanbrengen en dat werkte als een tierelier. Ik weet niet of ze bij ons in Nederland precies hetzelfde middeltje bij de apotheek hebben liggen, maar je kunt allicht even vragen!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb ook vaak last van aften en\of blaasjes in mijn mond. Soms kan het erg vervelend zijn inderdaad. Wanneer ik aan het eten ben en ik bijt hard op mij wang, dan verschijnt er meestal ook een aften de volgende dag maar soms komen ze ook zichtbaar zonder dat ik op mijn wang heb gebeten. Ik heb er zelfs een keer 6 in één keer geteld. Geen pretje moet ik zeggen! 

Ik ben er zelf nog nooit specifiek voor naar de dokter gegaan, dat lijkt mij een beetje overdreven omdat er genoeg middeltjes in de winkel verkrijgbaar zijn. Meestal zijn ze binnen een paar dagen weer weg. Het langste dat ik er ooit last van heb gehad is een week.

Wanneer ik er last van heb denk ik dat het aan mijn immuunsysteem ligt, die op dat moment dan even niet helemaal zijn werk kan doen. 

Hieronder zal ik wat oorzaken noemen van aften:

 • Het bijten van delen in de mond zoals wangen, lippen en tong.
 • Slechte verzorging van mondhygiëne
 • Herpes simplex-infectie in de mond
 • Verstoring van het immuunsysteem

 

Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen en er zijn er nog heel wat meer. 

Er zijn genoeg zalfjes voor het bestrijden van de aften te vinden bij de apotheek of drogist. Ik gebruik wat er op dat moment beschikbaar is.

bewerkt door Amber

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je kunt een opmerking achterlaten als je bent aangemeldNu aanmelden

 • Forumstatistieken

  • Aantal discussies
   137
  • Aantal berichten
   375
 • Vergelijkbare bijdragen

  • Door Noah
   Ik bijt regelmatig op mijn wang en ook wel eens op mijn lip. Soms doe ik dit zelfs in mijn slaap. Als ik op mijn wang heb gebeten dan bijt ik er gerust nog een aantal keer op. Of het nou dezelfde dag is, de dag erna of zelfs de dag daarna! Zodra ik een gebeten plek heb op mijn wang, dan heb ik soms zoveel pech dat ik het niet kan voorkomen om niet te bijten. Ik moet altijd erg uitkijken met bijten en het doet zo vreselijk veel pijn! Ik word er gek van. 
   Heeft er iemand hier ervaring mee? 
  • Door Noah
   Ik heb regelmatig last van geïrriteerd tandvlees. Het is vaak rood en gevoelig boven mijn tanden en wanneer ik iets eet wat een beetje hard is zoals een appel of zelfs bij een banaan, dan kan het wel eens gaan bloeden. Het bloeden komt ook wel eens voor bij het tandenpoetsen. Ik ben bang dat het misschien een beetje ontstoken is. Nu heb ik een angst voor de tandarts dus ik probeer het zelf eerst even op te lossen als het kan.
   Heeft iemand hier ook ervaring mee? 
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

De website Doktersnel.nl plaatst Cookies, meer informatie kunt u terugvinden in onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid - door op accepteren te klikken verdwijnt deze melding.