Spring naar bijdragen
Amber

Steun en ervaring met Kanker

Aanbevolen berichten

Ik denk dat we allemaal wel ervaring hebben met de ziekte Kanker. Niet iedereen heeft hier ervaring mee maar de meesten mensen waarschijnlijk wel. Gezien de percentage helaas erg hoog is, waaronder het feit dat 1 op de 3 mensen te maken krijgt met deze ziekte. 

Gelukkig heb ik zelf nog niet te maken gehad met deze vreselijke ziekte maar wel al genoeg ervaring met familie en vrienden. 

Ik vind het belangrijk om af en toe even stil te staan bij deze ziekte. Vaak genoeg hebben we totaal geen besef van wat mensen meemaken of wat het inhoud. 

Nu kan ik me absoluut niet voorstellen hoe het is om te leven met de diagnose 'Kanker'. Dat kan je pas weten als je het zelf ondergaat. Ondanks dat ik het zelf niet weet, weet ik dat het een intensieve ziekte kan zijn met veel vermoeide, emotionele, fysiek en mentaal erg zware tijden. 

Voor de mensen die een familielid, vriend of kennis steunen met deze ziekte is het ook fijn en goed om er over te praten. Enkel een ervaring delen of je hart luchten is voor iedereen goed. Natuurlijk verwerken we allemaal op een andere manier maar ik denk dat er niks mis mee is om je ervaring te delen. Het is voor een naaste ook niet altijd even makkelijk om iemand te steunen met deze ziekte. 

Ik weet hoe het is om zelf ook even niet te weten hoe je moet reageren of hoe je er het beste voor iemand kan zijn. Soms is dat niet altijd even makkelijk daarom vind ik het fijn om jullie reacties en/of ervaring te lezen. Ik zal er wellicht wat van kunnen leren..

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je kunt een opmerking achterlaten als je bent aangemeldNu aanmelden

 • Forumstatistieken

  • Aantal discussies
   137
  • Aantal berichten
   375
 • Vergelijkbare bijdragen

  • Door Amber
   Het is als vrouw zijnde al zwaar genoeg. 
    
   Wij moeten dealen met veel hormonale issue's. Menstruaties, vaginale infecties (en dat niet eens door geslachtsgemeenschap of iets dergelijks in de seksuele trant, want dat denken veel mensen), onderzoeken bij de dokter waar je met de benen wijd moet gaan liggen. Soms niet één maar meerdere mensen die dan tegelijk in je doos gaan kijken. Ik heb wel eens een stuk of zes mensen om me heen gehad. Ja, terwijl ik met mijn benen open lag. Het ging om een dokter, een assistent en wat studenten. Ach ja, als je moet dan moet je. Het enige wat ik kon bedenken is dat het gratis is om deze kijkdoos te bekijken.

   Nou goed, ik was nog niet klaar met het benoemen van onze vrouwelijke kwaaltjes. Zwangerschap, menopauze, overgang en zeeën van emoties gedurende periodes van het vrouwenschap. 
    
   Ik denk dat borsten ook een groot issue kan zijn. Te groot of te klein, verschil in vormen en soms kunnen ze erg gevoelig zijn, niet op een positieve wijze maar een pijnlijke of irritante variatie. 
    
   Het is belangrijk dat de borsten regelmatig worden gecontroleerd, dit kan een vrouw prima bij haarzelf doen. Hier wat tips om het thuis te doen:
   - het beste om zelf een check te doen is na de menstruatie, gezien het klierweefsel dan het best te onderzoeken is. Het voelt dan minder gevoelig en minder knobbelig.
   - wanneer de overgang al is begonnen dan kan de check gedaan worden op elk moment wanneer dit gewenst is
   - deze zelfonderzoek kan onder het douchen of liggend gedaan worden

   Ik doe het zelf ook regelmatig en het is echt een aanrader want je kan er maar beter zo snel mogelijk bij zijn als je een klein buitje voelt. Al het zekere voor het onzekere. 

   Om het nauwkeurig te laten controleren is het van belang om dit te laten doen door een arts of specialist. In Nederland zijn vrouwen verplicht om het om de zoveel tijd te laten checken bij de bevolkingsonderzoek voor borstkanker.  Hier worden de borsten speciaal gecheckt door middel van een mammografie. Dit is vanaf een leeftijd van 50+ maar ik vraag me af waarom dit niet op een jongere leeftijd wordt uitgevoerd. Jongere vrouwen worden namelijk ook regelmatig gediagnosticeerd met borstkanker. 

   Hieronder heb ik een link toegevoegd over een artikel dat gaat over het verwijderen van een borsttumor zonder grote operatie. Ik vind zulke artikelen altijd wel interessant om te lezen.

   https://www.kwf.nl/onderzoek/welk-onderzoek-krijgt-geld/Pages/Onderzoeker-van-de-week-Ritse-Mann.aspx?

   Succes vrouwtjes en geef om je lichaam!
    
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

De website Doktersnel.nl plaatst Cookies, meer informatie kunt u terugvinden in onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid - door op accepteren te klikken verdwijnt deze melding.